Aliaune Thiam (St. Louis, 1977. április 30.), ismertebb nevén Akon hip-hop és R&B énekes, dalszerző és lemezproducer. Szenegálból származó muszlim szülők gyermekeként született.

    Az első kislemeze Locked Up címmel 2004 elején jelent meg. Amerikában nagy sikeret aratott, A Billboard Hot 100-on a 8. helyig jutott.

    Akon első stúdióalbuma 2004. június 29-én jelent meg “Trouble” címmel. Több mint 3 millió darabot adtak el belőle. A világsikert Lonely című száma hozta, ami több mint 7 ország slágerlistájának élére került .

    Akon második nagylemezéről az első kislemeze Smack That címmel 2006 szeptemberében jelent meg. A számot Eminemmel közösen készítették. A szám hatalmas siker lett. Több országban hetekig uralta a slágerlistát, azonban az USA-ban csak a 2. helyig jutott. A Smack That Akon “Konvicted” című albumán található, ami 2006. november 14-én jelent meg. Az albumból több mint 3,5 milliót adtak el. Az albumon található még a I Wanna Love You c. szám amit Snoop Doggal közösen készítettek és a Don’t Matter c. szám (mindkét szám az USA-ban a Billboard Hot 100-on az első helyig jutott). A Mama Africat 2007 júliusában adta ki Európában,majd jött a Sorry, Blame It on Me,ami a Hot 100-on a 7.-ig jutott. Az ötödik klipes hajadon a Never Took The Time,ami a 2. helyen debütált a Billboard 200-on. A Smack Thatet jelölték 2006 decemberében a 49th Annual Grammy Awardsba a Best Rap/Sung Collaboration kategóriába,de veszített Justin Timberlake és T.I. – My Love duettel szemben. 2007-ben Gwen Stefani The Sweet Escape című dal klipjében szerepelt. Ez lett az év 4. legjobb dala abban az évben.

    Akon december 2-án kiadta új albumát “Freedom” névvel, ami már kiadott két új dalt :Right Now (Na Na Na), valamint az I’m So Paid (a dalban feltűnik Lil Wayne és Young Jeezy is). 2009 elején kiadta Beautiful számhoz a klipet, miben feltűnik Colby O’Donis, Kardinal Offishall .